TATUOINNIN HISTORIAA

Tatuoinnit ovat yksi maailman vanhimmista kuvataiteen muodoista. Kukaan tuskin pystyy selvittämään mistä ne ovat saaneet alkunsa, mutta kaikki merkit viittaavat siihen että niitä on tehty koko ihmiskunnan historian ajan.

On varmaa etteivät tatuoinnit, toisin kuin nykyään, ole aiemmin olleet pelkkiä koristeita vaan niillä on ollut myös jokin symbolinen tai uskonnollinen merkitys. Niiden avulla on ennaltaehkäisty ja parannettu sairauksia, autettu ihmistä kuoleman jälkeisessä elämässä, niitä on käytetty heimotunnuksina ja merkkinä kantajansa sosiaalisesta asemasta. Tatuointeja on tehty myös suurten elämänmuutosten yhteydessä ja niillä on juhlistettu esimerkiksi pojan tuloa mieheksi.

Todisteet muinaisesta Egyptistä, Grönlannista, Siperiasta sekä Uudesta-Seelannista kertovat kuinka maailmanlaajuista ja vanhaa tatuointitaide todellisuudessa on. Tatuointeja on tehty tuhansia vuosia ennen kuin löytöretkeilijä James Cook löysi ne vuonna 1769 eteläiseltä tyyneltä mereltä, ja ne rupesivat leviämään merimiesten ja kauppiaiden kautta Eurooppaan ja Amerikkaan.

Tiedemiehet ovat löytäneet vanhimmat todisteet tatuoinneista yli 5300 vuotta vanhasta jäästä löytyneestä muumiosta. Tatuointeja on myös löydetty Egyptin ja Numibian n.4000 vuotta vanhoilta muumioilta.

Sana ”tattoo” tulee Tahitin sanasta ”tatau”, joka tarkoittaa ”merkitä” ja se mainittiin ensimmäisen kerran löytöretkeilijä James Cook:in päiväkirjoissa hänen matkaltaan eteläisellä tyynellä merellä.

Koska tatuoinnit olivat Euroopassa ja Amerikassa eksoottisia, keräsivät läpeensä tatuoidut ”villit” suuria yleisöjä sirkuksissa ja markkinapaikoilla 1700 ja 1800 luvuilla.

Euroopassa tatuoinnit kiellettiin vuonna 325 keisari Konstantinuksen ja myöhemmin 700-luvulla paavi Hadrian I:sen toimesta. Kieltojen perusteena lienee ollut raamatun jae ”Älkää viileskelkö ihoanne vainajan tähden älkääkä koristelko itseänne ihopiirroksilla. Minä olen Herra.” (Moos. III, 19;28).

Ensimmäisen virallisen tatuointistudion perusti Martin Hildebrant vuonna 1864 New Yorkissa, ja 1800-luvun lopulla Englannissa ja Amerikassa oli valloillaan tatuointihuuma joka meni jopa niin pitkälle että erään lehden artikkelissa ehdotettiin tatuoituja vihkisormuksia tavallisia sitovimmiksi. Huuma jatkui lähes ensimmäiseen maailman sotaan saakka. Sen jälkeen tatuoinnit jäivät lähinnä merimiesten, sotilaiden ja rikollisten harrastukseksi.

Suomessa ensimmäiset viralliset tatuointistudiot perustettiin vasta 1980-luvun lopulla koska siihen saakka terveysviranomaiset epäsivät luvat viitaten terveydellisiin seikkoihin.

 

TATUOIDUT MUUMIOT

Vuonna 1991 löydettiin Alpeilta 5300 vuotta vanha jäätynyt muumio (Ötzin jäämies). Sen ruumiista löytyi peräti 57 yksinkertaisia viiva ja piste tatuointia jotka eivät varmastikaan olleet heimotatuointeja koska ne sijaitsivat vaatteiden peittämillä alueilla.

Egyptiläiseltä 4000 vuotta vanhalta muumiolta löydettiin auringonjumalan kuva tatuoituna ruumiiseensa.

Toisen maailmansodan jälkeen argeologit löysivät Siperiasta n.2500 vuotta vanhan, jäässä hyvin säilyneen skyyttisoturin ruumiin joka kantoi yllään tatuoituja riistaeläinten kuvia.

 

HEILLÄKIN OLI TATUOINTI

Monilla merkkihenkilöilläkin on ollut tatuointeja esim. Marsalkka Montgomery; perhonen käsivarressa, Tanskan Kuningas Frederik IX; useita tauointeja esim.lohikäärmeet rinnassa ja käsivarressa, sukuvaakuna yms., Winston Churchill; ankkuri käsivarressa, Josef Stalin;viikatemies rinnassa, Kuningas Yrjö V, Tsaari Nikolai, Franklin Roosevelt, yms.

 

TATUOINNIT NYKYÄÄN

Muinoin tatuoinnit tehtiin rikkomalla iho tatuoitavalta alueelta esimerkiksi terävällä kivellä, kalan hampaalla, teroitetulla luulla tai puutikulla, ja levittämällä haavaan väriä (esim. nokea).

Vasta 1700-luvulla maorit alkoivat käyttää tatuoimiseen metallisia neuloja, ja saivat näin aikaan symmetrisempiä kuvia.

Ensimmäisen polven tatuointikoneen patentoi Amerikkalainen tatuoija Samuel O´reilly vuonna 1891, ja sen toiminta perustui tavalliseen sähkömoottoriin. Nykyiset koneet toimivat magneettikeloilla joilla aikaansaadaan iskuvarteen edestakainen liike. Iskuvarteen kiinnitetty neula kuljettaa väriä ihoon jolloin ihoon syntyy väritetty avohaava joka parannuttuaan on valmis tatuointi.

 

Tietoa tatuoinneista:

TATUOITU (Juho K. Juntunen/ WSOY 2004)

MODERN PRIMITIVES: tattoo, piercing, scarification (V.Vale & A.Juno/ San Francisco RE/Search Publications 1989)

THE TATTOO (Tony Cohen/ Savvas 1994)

TATTOO´D WITH ATTITUDE (Steve Bonage/Virgin Pub. Ltd. 1995)

THE TATTOO ENCYCLOPEDIA (Terisa Green/Fireside, Simon & Schuster 2003)

TATTOOING A to Z (Huck Spaulding/Spaulding and Rogers Mfg. Inc. 1988)